
Jemput minum ptg jom tengok apa min buat petang ni. Pulut Pauh dan Pulut Durian ????
Bahan:
1kg beras pulut cap Angsa Emas
5 keping Asam Gelugur
1 sudu makan garam
2 sudu makan gula
1 cawan santan pekat + 1 cawan air masak
Buah mangga masak
Buah durian
Pewarna makanan
Kacang dhal mini
Beras pulut direndam selama 8 jam (untuk mengelakkan angin dalam badan)
5 keping asam gelugur direndam bersama beras pulut. Rendam beras mengikut warna kegemaran (asam keping digunakan untuk mengelakkan pulut pecah perut apabila dikukus dan meresap warna dengan baik)
Cara Masak Pulut:
-Kukus pulut yang telah direndam sehingga masak
-Angkat dan gaul dengan santan yang telah dicampur dengan sedikit garam dan gula.
-Biarkan seketika supaya santan meresap dan kukus lagi sehingga lembut.
Kuah Santan:
2 cawan santan pekat
4 cawan air masak
1 sudu makan tepung jagung
2 helai Daun pandai
Sedikit garam dan gula
Caranya:
-Campurkan santan pekat dan air
-Masukkan garam & gula
-Masak dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul
-Setelah mendidik masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
-Kacau sehingga kuah menjadi pekat dan bolehlah diangkat.
Cara menghidang:
Apabila semua sudah masak bolehlah dihidang dan taburkan mini dhal yang telah digoreng.
Boleh rujuk gambar cara menghidang, Selamat mencuba